Polecamy...

Organizacja bankietów: z czym to się je?

15 Luty
2016

Coraz większą popularność zyskuje w naszym kraju zjawisko bankietów. Ta tradycja przywędrowała do nas z krajów zachodnich i bardzo szybko zaczęła się rozwijać.

Tyczy się to nie tylko sfery prywatnej, ale również tej bardziej oficjalnej. Zanim jednak przystąpimy do szczegółowego rozróżnienia warto nieco zastanowić się nad tym co wyróżnia bankiet od tak popularnych w polskiej kulturze biesiad. Pod tym wywodzącym się z języka francuskiego terminem kryje się biesiada charakteryzująca się wystawnym charakterem. Urządzana jest ona z okazji ważnych wydarzeń, które mogą mieć charakter zarówno prywatny, jak i oficjalny, czyli publiczny. Organizacją bankietów zajmują się najczęściej profesjonalne zakłady gastronomiczne, które coraz bardziej prześcigają się w zdobywaniu klientów. Kuszą kolejne osoby już nie tylko własnym cateringiem.

Coraz częściej skorzystanie z usług takiej firmy oznacza zdjęcie z siebie obowiązku organizacji wielu elementów bankietu, do których zalicza się między innymi rezerwację sali bankietowej czy bielizny stołowej, elementów dekoracyjnych oraz zastawy. Do tego wszystkiego dochodzą przeszkoleni w obsłudze gości pracownicy, którzy gwarantują najwyższą jakość usług. Organizacja bankietów to zarówno wydarzenia oficjalne, jak i te o charakterze prywatnym. Bankiety prywatne cechują się charakterem towarzyskim. Oficjalne mają za zadanie sprostać ogólniejszym celom. W wielu wypadkach są one podporządkowane polityce lub konkretnym interesom. Takie bankiety interpretuje się jako wydarzenia, w tle których znajduje się gra o naprawdę wysoką stawkę. Międzynarodowa gastronomia wyróżnia obecnie bankiety angielskie, zasiadane oraz amerykańskie.

Bankiety angielskie mają formę stojącą, zasiadane odbywają się w formie siedzącej, zaś bankiety amerykańskie to forma mieszana. Na pierwszy rzut oka wydaje się, że różni je jedynie forma, która oczywiście kształtuje rangę spotkania. Bankiety o charakterze zasiadanym znajdują się najwyżej w hierarchii bankietowej. Sprawdzają się w przypadku wydarzeń niezwykle uroczystych i podniosłych. Bardzo często rozmaite ambasady decydują się na organizację bankietów w stylu angielskim. Określa się je mianem coctail – party. U nas znane są pod nazwą przyjęcia koktajlowego. W przyjęciu o takim charakterze udział mogą wziąć tylko te osoby, które otrzymały zaproszenie na piśmie. W zaproszeniu zawsze podana jest godzina, o której ma rozpocząć się bankiet. Na ogół podaje się również planowaną godzinę jego zakończenia. Najczęściej takie spotkania odbywają się między godziną 16 a 18.

Autor

Dagmara Tomczyk

Organizator imprez okolicznościowych

To może Cię zainteresować